Boty Hanák nejen pro sportovce

Boty a stélky Hanák využívají hlavně starší lidé, kteří mají bolesti nohou. O tom, že Boty Hanák by neměli nosit jen oni bychom si mohli říci v tomto článku.

Běhání je přirozený pohyb, kterému se denně oddávají miliony lidí. Většina z nich to dělá pro své zdraví, nebo dobrý pocit. Tělo pohyb potřebuje a běh je zadarmo. Běh je prostě  na rozdíl od ostatních sportovních aktivit velmi levný. Stačí vyjít do přírody a rozběhnout se. Jedinou investicí tedy kromě teplákového kompletu budou asi boty. Nadšení sportovci si asi nekupují levné boty na tržišti, ale není asi ani mnoho těch, kteří by byli ochotni za boty dát až 8000,- Kč. I takové boty můžete na internetu koupit. Je to samozřejmě extrém a navíc možná trochu nebezpečný extrém

Přední švýcarský specialista na preventivní medicínu Bernard Marti totiž při svém pátrání po příčinách zranění běžců zjistil, že množství zranění nesouvisí příliš s povrchem, na jakém běžci běhají, ba ani s jejich váhou. Tím rozhodujícím faktorem byla cena běžeckých bot. Čím dražší, tím vyšší riziko poranění.

Následující studie časopisu Medicine & Science In Sports & Exercise z roku 1991 už natvrdo uvedla, že běžci používající drahou obuv se vystavují daleko většímu riziku zranění než ti, kteří běhají v laciných keckách. Trvalo to ovšem ještě dalších 17 let, než se rozhoupal i nejvlivnější světový magazín pro běžce Runner´s World a přiznal, že skoro čtyřicet let mátl a radil jim špatně. citace: Čilichili.cz

Lidské chodidlo se vyvíjelo zhruba po 4 miliony let, skládá se z 26 kostí, 33 kloubů, 12 šlach a 18 svalů, což vše evoluce poskládala do takové kompozice, která nám po tisíce let zajišťovala poměrně dobrou mobilitu.
Proto při běhu, stejně jako při chůzi, je nejlepší možností bosá noha. Mluvíme samozřejmě o měkkém podloží. Při samotném běhu naboso noha vyhledává tzv. ideální stopu, což znamená ideální způsob došlapů a odrazů. Noha dopadá na špičku, pak se rozloží po povrchu a přes špičku a zvláště palec nám pomáhá v odrazu kupředu. Při chůzi došlapujeme sice na patu, k odrazu ale také používáme špičku chodidla.

Od palce vedou přes sezamské  kůstky šlachy, které jsou v běžeckých botách vtlačovány do kostí a nemohou pak plnit svou funkci tak, jak by měly. A zde už se pomalu ale jistě dostáváme k biomechanické stélce Hanák. Boty Hanák a stélka Hanák se vyrábějí zhruba šest let a jejich cesta k zákazníkovi nebyla jednoduchá. Nápad se totiž nezrodil ve špičkových laboratořích Pumy nebo Adidas. Boty Hanák, stejně jako stélka Hanák se zrodili v jedné malé vesničce na Moravě.  Odtud si pak našli cestu k těm, kteří princip biomechanické stélky dokáží ocenit.

Naboso nebo stélka Hanák?

Zastáncem běhu na boso je u nás Július Pataky, který se zabývá reflexní terapii. Běh na boso nepraktikuje pouze v zimním období. V té době využívá biomechanické stélky Hanák.

Při chůzi a běhu v botě přenáší podrážka sílu z hlavičky prvního metatarzu na předek nohy včetně prstů, přičemž malý prostor ve špičce boty brání prstům v ohnutí. Příčinou toho je pak situace, kdy odraz, který by měl vycházet z metatarzu, přechází až na prsty, které však na takovou zátěž nejsou stavěné. Tělo se snaží prsty poskládat tak, aby zátěž snesly. To vede ke zkracování šlach prstů a jejich postupnému zatuhnutí a vápenatění. Vznikají tak kladívkové prsty a vbočené palce, známé haluxy. Výsledkem je skutečnost, že velká část dospělých po třicítce nedokáže zvednout prsty u nohou nad úroveň podložky.

Bohužel se dnes pohybujeme po tvrdém podloží měst, jsme nuceni používat boty a noha prodělává určitou změnu, ne však zrovna příjemnou. Stále častěji se můžeme setkávat s klesající klenbou, nebo vybočenými kotníky, a to  již u malých dětí. Je to důsledek naší pohodlnosti? Může za to obuv?

Návrat na stromy asi není možný. Zatím se potichu, bez pompézních reklam v médiích vytváří skupina těch, kteří hledali tak dlouho až našli. Velký zájem si získávají především biomechanické stélky Hanák. Josef Hanák díky svým úspěchům u nás i v zahraničí pomalu mění podmínky pro naše chodidlo. Zájemci si mohou objednat zdravotní stélky Hanák, případně celé boty, které by měly mnohem více respektovat architekturu naší nohy a to hlavně po funkční stránce.
Bude tedy posledním trendem běh či chůze naboso, jen v neoprénových ponožkách?

Po měkkém podloží určitě. Na tvrdý podklad lze použít stélky Hanák.

Powered by Blogger