Zvoní vám v uchu?

Naše smysly často nevnímají skutečnost, ale spíše provádějí různé „úpravy“ .Tyto efekty jsou námětem pro řadu kouzelnických triků a smyslových klamů. Týká se to nejen obrazů, ale i sluchových vjemů a mluvené řeči…


Sluch pracuje bez přestávky už předtím, než se narodíme. Ve vyvíjejícím se sluchovém orgánu je zpočátku „ticho“ a náš mozek vnímá pouze zvuky, které v reálném světě nemají obdoby…


Naše uši jsou v pohotovosti čtyřiadvacet hodin denně až do smrti a nelze je „vypnout“. I v absolutní zvukové izolaci budeme něco slyšet: ozvy vlastního srdce, dechu, pulsu či polknutí. Ovšem i sluch může „klamat“, třeba tím, že mozek nesprávně zpracuje přivedenou informaci.  Jde o takzvaný fonismus -  sluchový klam, při němž je iluze zvuků (slov, tónů) vyvolaná bez působení příslušných podnětů a bez přímé účasti smyslových orgánů na jejich zpracování. Fonismus je většinou doprovodným jevem únavy či předráždění.


Podle vědců z univerzity v Buffalo (New York, USA) však může v mozku vzniknout i „zvonění v uchu“ jako sluchová obdoba fantómových bolestí končetin. Předpokládají, že k tvorbě „falešných“ zvuků může velmi podobným způsobem docházet i při onemocnění zvaném tinnitus. Zdrojem prý může být „falešný signál“, který imituje procesy, jimiž se náš mozek učil poslouchat v době, kdy jsme ještě nic neslyšeli…


Tinnitus - zvuky světa uvnitř hlavy


Ušní šelest je po bolestech hlavy a závratích třetím nejčastějším důvodem návštěvy praktického lékaře. Pod pojmem tinnitus se skrývá široká škála subjektivně vnímaných hučivých, pískavých, šumivých a jiných zvuků, které nejsou bezprostředně způsobeny vnějšími příčinami. Zahrnuje všechny subjektivně vnímané šelesty, které nejsou způsobeny zevními zvuky a nemohou být objektivně slyšet.

Tinnitus je sluchový vjem bez vnějšího podnětu, který se typicky projevuje neustálým šuměním, pískáním nebo hučením v uchu a zvuky, které nepocházejí z vnějšího prostředí. Škála příčin je velmi široká, od problémů ORL, potíží s krční páteří, vysokým krevním tlakem, zúženými cévami, cukrovkou, štítnou žlázou, přes stárnutí a stres, až po prostředky škodlivé pro uši, například nadměrný hluk nebo sluchové trauma. Až 98 procent pacientů má takzvané subjektivní ušní šelesty. Tato porucha sluchového vnímání může vzniknout v jakékoli části sluchového orgánu, tj. ve vnitřním uchu, ve sluchových dráhách od ucha do mozku, nebo ve spánkovém laloku mozku.

Běh na dlouhou trať


Ať už jsou zvuky uvnitř ucha „falešné signály mozku“ nebo ne, jsou nepříjemné a boj s nimi je často celoživotní. Záleží na příčině, častosti výskytu a intenzitě.


Nejvíce lidí trpí lehkou formou, tedy tinnitem prvního stupně, s níž v běžném životě mohou bez větších problémů žít.

U tinnitu druhého stupně se projevují problémy s usínáním.

Osobám s tinnitem třetího stupně to výrazně mění kvalitu života. Jednou ze základních příčin tohoto onemocnění může být podle odborníků nedostatečné prokrvení vnitřního ucha. Pokud tinnitus souvisí s poruchami metabolismu, špatným prokrvením vlásečnic uší, stresem a minerální disbalancí, účinně pomáhají přípravky na bázi přírodních látek. Jedničkou mezi nimi jsou tablety Fytofontana Aurecon Ring stop, které obsahují výtažky z Gingko biloba, chmelu, vrbové kůry, kudzu v unikátní kombinaci s bioflavonoidy, vitamíny C a B a kyselinou alfa lipoovou. Už po dvou týdnech pravidelného užívání vnímají pacienti zlepšení pracovního soustředění a snížení hučení a šumů. Většina však pociťuje změny až po šesti nebo osmi týdnech. Pro větší účinnost se doporučuje užívat tablety od tří měsíců do půl roku.

VÍTE, ŽE…


…stav uší je v přímé souvislosti se zdravím ledvin? Uši a ledviny mají stejný tvar a jejich dráhy jsou propojené. Proto, jestliže jsou ledviny oslabené a nemohou dobře filtrovat toxiny, vychází „přebytek“ i v podobě šelestů a hučení v uších….
… mnoho lidí trpících tinnitem si dokáže "vytvořit v hlavě" filtr? Tahle „pásmová zádrž“ jim dokáže nepříjemný šelest odfiltrovat, a mohou tak docela normálně fungovat.

Informace pro zdraví zajišťuje web Boty Hanák Trutnov

Kniha v angličtině, k zakoupení na Amazon.com

Powered by Blogger