Pár kroků ke zdraví

Otylost, neboli obezita je takový stav, ve kterém je přirozená energetická rezerva člověka uložena v tukové tkáni ve zvýšené míře. Obezita poškozuje zdraví a dá se říci, že spolu s krevním tlakem a obsahem cholesterolu patří mezi tři ostře sledované zdravotní faktory, které mohou směřovat k srdečním chorobám.

Podle výzkumů, které proběhli v období let 1980 – 2008 je zřejmé, že obézních lidí přibývá. Ve zmíněném období stoupl počet obézních ze 4.8% mužů a 7,9% žen na současných 9,8% mužů a 13,8% žen, které trpí obezitou.

Právě čeští muži jsou těmi, kteří stojí na přední příčce v závodě o nejtučnější obyvatelstvo.  Švýcarské ženy naopak tento žebříček v Evropě uzavírají.

Daří se nám prostě dobře a máme stále méně pohybu. Zapomínáme na to, že nejpřirozenější činnost člověka není dřepění před televizorem. Nejpřirozenější a tělu nejprospěšnější činnost je totiž chůze.

Chůze je ten nejjednodušší způsob, jak si udržet zdravou kondici a je to zároveň také možnost, jak zhubnout.

Na chůzi není třeba žádného speciálního oblečení nebo sportovní výbavy. Chůze je prostě levná a zdravá. Pokud na pěší výlet vezmeme nějakého blízkého člověka, slouží také jako možnost k rozvíjení sociálních schopností.

Pravidelná, avšak svižná chůze se projeví nejen na našem těle, odrazí se příznivě i v psychice. Při chůzi se posiluje srdeční činnost, zpevňuje se kosterní svalstvo a zlepšuje se koordinace pohybů. V neposlední řadě se také oddalují problémy s osteoporózou, která dokáže zvláště ve vyšším věku řádně zkomplikovat život.

Jediné na co nesmíme zapomínat je, že k chůzi pro zdraví musíme mít vhodnou obuv. Po tisíce let člověk chodil bos po měkkém podloží a naše noha je k tomu technicky vybavena. Z toho důvodu je vhodné pro chůzi využívat zdravotní stélky Hanák. Vyhneme se tak problémům s pokleslou klenbou nebo kladívkovými prsty, což bývá častým důsledkem chůze v nevhodné obuvi.

Chůze by se měla stát denní činností. Výsledky se dostaví velmi brzo. Je však třeba myslet na to, že prvních dvacet minut je spíše zahřívacích. Do tukových zásob sahá organismus až po těchto dvaceti minutách.

Pro zhubnutí a celkové zlepšení zdravotního stavu tedy stačí necelá hodinka denně.

Zdražení MHD vezměte jako vhodnou příležitost k tomu, začít chodit všude pěšky. Čas který této činnosti obětujete, se vám stoprocentně vrátí.

Léčba chůzí

Powered by Blogger